• Սիբիրյան խոց

    Սիբիրյան խոց

    Սիբիրյան խոցը` վարակիչ, մանրէային ծագման, զոոնոզ հիվանդություն է: Վարակի աղբյուրը` խոշոր և մանր եղջերավորները, ձիերը և ուղտերը: Հիվանդության ընթացքում կենդանիները արտազատում են հարուցիչներ մեզի, կղանքի, թքի, արյունային արտազատուկների միջոցով, որոնք ընկնում են հողի մեջ, որը դառնում է հարուցչի լրացուցիչ պահոց:  Հողում սիբիրյան խոցի հարուցիչները կարող են պահպանվել 100-150 տարի: Հիվանդ կենդանուց ստացված կաշին, մորթին, մազերը

    Կարդալ ավելին
  • Ի՞ՆՉ Է ԿԱՄՊԻԼՈԲԱԿՏԵՐԻՈԶԸ

    Ի՞ՆՉ Է ԿԱՄՊԻԼՈԲԱԿՏԵՐԻՈԶԸ

    Ամբողջ աշխարհում կամպիլոբակտերը (Campylobacter) հանդիսանում է լուծային հիվանդությունների 4 հիմնական պատճառներից մեկը: Այս մանրէն համարվում է մարդկանց մոտ գաստրոէնտերիտների (աղեստամոքսային համակարգի բորբոքային հիվանդություններ) առավել տարածված պատճառ: Կամպիլոբակտերը մանրէների ցեղ է, որի ներկայացուցիչները բնակվում են մարդու և տաքարյուն կենդանիների հաստ աղիներում, հայտնաբերվում են հատկապես ընտանի կենդանիների՝ թռչունների, մանր և խոշոր եղջերավոր կենդանիների, խոզերի, ջայլամների, ինչպես նաև

    Կարդալ ավելին
  • Ինչպե՞ս կանխարգելել լեյշմանիոզների տարածումը

    Ինչպե՞ս կանխարգելել լեյշմանիոզների տարածումը

    Լեյշմանիոզները պատկանում են Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության կողմից սահմանված «Վերացված (մոռացված) վարակիչ հիվանդություններին», որոնք, սակայն, վերջին ժամանակահատվածում նորից տարածում են ստանում: Աշխարհի ավելի քան 98 երկրներում ամեն տարի արձանագրվում է լեյշմանիոզի 2 մլն դեպք: Լեյշմանիոզների հարուցիչները մակաբույծներ են: Վարակի աղբյուրը հիմնականում հիվանդ շներն են: Լեյշմանիոզների փոխանցումը տեղի է ունենում մլակների միջոցով, որոնք հիմնականում ձվադրում են օրգանական

    Կարդալ ավելին
  • Ի՞նչ անել, եթե հայտանաբերել եք տիզ

    Ի՞նչ անել, եթե հայտանաբերել եք տիզ

    Տզերը միջատներ չեն, այլ սարդակերպեր, որոնք սնվում են արյունով զարգացման յուրաքանչյուր փուլում (թրթուր, նիմֆա, հասուն ձև): Արյունով սնվելու համար տզերը կպչում են ողնաշարավորների մաշկին և արյուն ծծում, յուրաքանչյուր «սննդի ընդունումը» կարող է տևել մի քանի օր: Հայտնի է տզերի ավելի քան 900 տեսակ, որոնք տարածված են ամենուրեք՝ արևադարձային գոտիներից մինչև բարեխառն կլիմա ունեցող և անգամ

    Կարդալ ավելին
  • ԶԳՈՒՇԱՑԵ՛Ք ԿԱՏԱՂՈՒԹՅՈՒՆ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆԻՑ

    ԶԳՈՒՇԱՑԵ՛Ք ԿԱՏԱՂՈՒԹՅՈՒՆ ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆԻՑ

    Կատաղությունը (հիդրոֆոբիա) — վիրուսային վարակիչ (զոոնոզ) հիվանդություն է: Մարդու մոտ հիվանդությունն արտահայտվում է հիմնականում կենտրոնական նյարդային համակարգի ախտահարմամբ, ուղեկցվում շարժիչ կենտրոնների սուր գրգռվածությամբ, շնչառական ու կլման մկանների ջղաձգումներով: Կլինիկական ախտանշանների առկայության դեպքում հիվանդությունն ավարտվում է մահով: Բնության մեջ վարակի հիմնական աղբյուր և պահոց (ռեզերվուար) համարվում են գիշատիչ կենդանիները, չղջիկները, առնետները իսկ կենցաղում` ընտանի (շներ, կատուներ)

    Կարդալ ավելին
  • Ին՞չ է տուբերկուլոզը և ի՞նչ պետք է իմանալ հիվանդության մասին

    Ին՞չ է տուբերկուլոզը և ի՞նչ պետք է իմանալ հիվանդության մասին

    Տուբերկուլոզը վարակիչ հիվանդություն է, որը հարուցվում է տուբերկուլոզի միկոբակտերիաներով: Հիվանդությունը փոխանցվում է օդակաթիլային, հազվադեպ՝ նաև ալիմենտար (սննդի հետ) ճանապարհով։ Հարուցիչները, օդի միջոցով թափանցելով մարդու օրգանիզմ, ախտահարում են առաջին հերթին շնչառական համակարգը: Կարող են ախտահարվել նաև մարդու օրգանիզմի այլ օրգան համակարգեր՝ առաջացնելով ծանր հիվանդություններ: Վարակի հիմնական աղբյուրը թոքերի տուբերկուլոզով հիվանդ մարդն է: Երկրորդական դեր ունեն վարակի

    Կարդալ ավելին
  • Ի՞նչ է սալմոնելոզը և ինչպե՞ս խուսափել վարակվելուց

    Ի՞նչ է սալմոնելոզը և ինչպե՞ս խուսափել վարակվելուց

    Սալմոնելոզը սուր աղիքային հիվանդություն է, որը բնորոշվում է օրգանիզմի ծանր թունավորմամբ և կլինիկական բազմազանությամբ։ Սալմոնելոզի վարակի աղբյուր են հանդիսանում կենդանիները և հիվանդ մարդիկ, այդ թվում նաև առողջ վարակակիրները: Հատկապես վտանգավոր են այն վարակվածները (նաև՝ առողջ վարակակիրները), ովքեր աշխատում են սննդամթերքի արտադրության, սպառման և հանրային սննդի կազմակերպություններում:  Վարակը մարդուն է փոխանցվում վարակված սննդամթերքի և ջրի միջոցով։

    Կարդալ ավելին
  • Աղիքային վարակիչ հիվանդություններ. ի՞նչ պետք է իմանալ

    Աղիքային վարակիչ հիվանդություններ. ի՞նչ պետք է իմանալ

    Աղիքային վարակիչ հիվանդությունները վարակիչ հիվանդությունների մեծ խումբ են, որոնք առաջին հերթին ախտահարում և վնասում են աղեստամոքսային համակարգը: Վարակումը տեղի է ունենում, երբ հարուցիչը բերանի միջոցով թափանցում է մարդու օրգանիզմ, որպես կանոն՝ աղտոտված սննդի, ջրի, ինչպես նաև կեղտոտ ձեքերի միջոցով: Աղիքային վարակիչ հիվանդությունների հարուցիչներ են բակտերիաները (դիզենտերիա, սալմոնելոզ, որովայնային տիֆ, խոլերա), վիրուսներ (էնտերովիրուսներ, ռոտավիրուսներ և այլն):

    Կարդալ ավելին